Despre terapia cognitiv-comportamentala
In momentul actual, la nivel international, terapia cognitiv-comportamentala este considerata una dintre cele mai eficiente metode de intelegere si de tratare a tulburarilor psihologice.
Asa cum sugereaza si denumirea, combina doua forme terapeutice, fiecare extrem de eficace:
Modelul cognitiv
Modelul comportamental
Terapia comportamentala se refera la toate actiunile (comportamente si reactii) manifestate de catre subiectii umani. De asemeni, ajuta la relaxarea mintii si a corpului astfel incat sa putem reflecta si lua decizii in deplina cunostinta de ceea ce se intampla.
Din imbinarea celor doua modele terapeutice, rezulta un potent instrument de tratare a tulburarilor si a stresului psihologic.
Prin ce se caracterizeaza terapia cognitiv-comportamentala?
- Prevede o colaborare activa intre pacienti si psiholog sau psihoterapeut.
- Se concentreaza pe rezolvarea unor probleme din momentul actual si nu pe unele din trecut.
- Se bazeaza pe solutionarea problemelor psihologice concrete si pe facilitarea modului de experimentare, de gandire sau de actionare.
- Dovedeste stiintific ca majoritatea reactiilor comportamentale si emotionale pot fi invatate.
- Este o terapie pe termen scurt.
- Reprezinta modelul terapeutic preferat nu doar de pacienti, dar si de casele de sanatate si de asiguratori.
- Daca exista indicatii in acest sens, acest model teraputic este compatibil si cu farmacoterapia.
Cum actioneaza terapia cognitiv-comportamentala?
La nivel teoretic, terapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe rolul avut de gandurile noastre in raport cu modul in care simtim si reactionam. Potrivit abordarii cognitive, convingerile formate in mod eronat influenteaza mecanismul de formare si de procesare a informatiilor. Iar ca rezultat se obtine o gandire gresita, complet disfunctionala.
Reactiile comportamentale si emotionale pe care le avem, se bazeaza pe ideile preconcepute despre noi insine, dar si pe raportul pe care-l avem cu alte persoane si de ce nu, cu tot restul lumii.
In situatii ”nefaste”, modul in care evaluam realitatea noastra interioara (alcatuita din emotii si stari fizice) si pe cea exterioara (alcatuita din situatii generate de factorii externi), ar putea fi deformata. Mai exact, ar putea fi disfunctionala.
Prin urmare, nu situatia reala este cea care ne influenteaza starile emotionale in mod negativ. ”Vinovate” sunt gandurile pe care le avem despre noi insine si despre ceilalti, precum si tot ceea ce ni se intampla in mod curent.
Terapia cognitiv-comportamentala nu face decat sa analizeze in profunzime sistemul gandurilor si al credintelor personale ce ne influenteaza reactiile, adica emotiile, gandurile si comportamentul.
Care este rolul terapiei cognitiv-comportamentale?
Acest tip de terapie concentrata pe ganduri, emotii si comportament, ajuta ca fiecare individ sa fie capabil:
- Sa-si identifice atat propriile ganduri ce apar in mod repetat, cat si schemele disfunctionale de interpretare a realitatii;
- Sa-si evalueze gandurile ineficiente si apoi sa le inlocuiasca sau sa le completeze cu alte convingeri mult mai functionale;
- Sa-si modifice reactiile comportamentale si emotionale prezente in situatiile dificile, astfel incat sa-si depaseasca starile negative de frica, furie, rusine sau de anxietate.
Descopera gama completa de servicii!
Pentru ce tip de tulburari psihologice este indicat acest model terapeutic?
Ca disciplina fondata stiintific, terapia cognitiv-comportamentala este indicata pentru diagnosticarea si tratarea in cel mai scurt timp, a unor probleme, tulburari sau / si afectiuni precum:
- Starile depresive si de anxietate;
- Starile de stres si traumele;
- Tulburarile de stres post-traumatic;
- Fobiile si atacurile de panica;
- Tulburarile de alimentatie (anorexia, bulimia);
- Tulburarile de comportament;
- Tulburarile de personalitate;
- Insomniile si alte tulburari de somn;
- Disfunctiile sexuale;
- Abuzul si dependenta de substante;
- Dificultatile de mentinere a relatiilor sociale;
- Problemele familiare si cu partenerul;
- Dificultatile scolare sau profesionale;
- Pierderea autostimei, etc.
Daca va regasiti printre persoanele ce sufera de o tulburare psihologica sau din cauza unei emotii puternice, impreuna putem gasi cea mai buna solutie, dar si cel mai bun plan terapeutic. Este nevoie doar sa ma contactati si in cel mai scurt timp vom stabili o prima intalnire.