Schema Therapy

Ce presupune Schema Therapy


Daca simti ca ai trait tot timpul ghidandute dupa niste tipare rigide care te fac sa reexperimentezi mereu acelesi situatii neplacute, Terapia Schemelor poate fi cel mai potrivit tratament care te poate ajuta sa schimbi aceste comportamente.

Schema Therapy sau in traducere Terapia centrata pe scheme cognitive, este o terapie integrativa care contine elemente din principalele scoli traditionale: cognitiv-comportamentale, gestaltiste, constructiviste, psihanalitice, imbinate cu teorii ale atasamentului si ale relatiilor-obiect. Toate aceste elemente sunt imbinate intr-o structura completa si eficienta de tratament, care actionaza in profunzime generand o restructurare a personalitatii.

Terapia schemelor a luat nastere ca o completare fireasca a terapiei cognitiv-comportamentale. Dupa ce se trece de problema sau de criza pe care persoana o resimte, este foarte important sa se mearga la abordarea cauzelor, a problemelor de personalitate din care apar aceste crize. Daca aceste cauze nu sunt eliminate este foarte posibil ca problemele si crizele sa reapara de-a lungul timpului.

sedinta la psiholog
schema therapy

Tratamentul incepe cu o evaluare precisa si o educare, prin care se afla care sunt schemele cognitive cu care ne autosabotam si originile lor din copilarie si adolescenta.

In etapa de schimbare se trece la tehnici cognitive cu ajutorul carora sunt restructurate convingerile de baza care mentin schemele cognitive. Se continua cu tehnici experientiale care regleaza partea emotionala afectata de scheme, sunt folosite in special imageria dirijata si dialogurile, jocurile de rol. Ultima parte a etapei de schimbare este dominata de modificarea tiparelor comportamentale. Acestea se modifica prin planificari strategice, expuneri gradate, exersarea unor noi comportamente etc.

Rolul central in Terapia schemelor este ocupat conceptul de reparentare limitata. Acest concept se refera la ajutorul pe care terapeutul il ofera clientului prin experientele emotional-corective. Terapeutul va fi un antidot pentru experientele din copilarie ale pacientului si va satisface nevoile de baza frustrate in acea perioada: stabilitate, validare, indrumare, ingrijire, sprijin in explorare, etc.

Scopul in Terapia schemelor este acela de a satisface nevoile emotionale de baza neideplinite.

Schemele cognitive sunt tipare generale compuse din amintiri, emotii, cognitii si senzatii corporale, referitoare la sine si la ceilalti, dezvoltate in copilarie sau in adolescenta, elaborate pe parcursul vietii si care sunt disfunctionale intr-o mare masura.

Pana in prezent au fost identificate 18 scheme cognitive grupate in cinci categorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *