Studiile masterale de psihotraumatologie m-au ajutat sa inteleg impactul pe care il au situatiile de stres intens pe care le traim in copilarie. Daca te confrunti cu probleme de sanatate sau emotionale, daca te simti blocat in diferite comportamente sau daca relationezi greu cu ceilalti, iata cateva posibile cauze.
Intre anii 1995 si 1997, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite a dat publicitatii un studiu de mare impact care a inclus 17.000 de participanti si care a demonstrat: cu cat creste numarul evenimentelor traumatice in copilarie, cu atat creste riscul de imbolnavire fizica si psihica in perioada adulta. Persoanele care au avut sase experiente adverse in copilarie, sau mai multe, au o speranta de viata cu 20 de ani mai mica decat media obisnuita.
Evenimentele adverse din copilarie se refera la factorii cei mai frecventi si mai intensi de stres pe care copiii ii pot intalni inca de la cele mai fragede varste. Au fost identificate zece tipuri de asemenea evenimente cu care multi dintre noi poate ne-am confruntat in copilarie.
Primul tip sunt din categoria abuzurilor. Pot fi abuzuri fizice, emotionale sau sexuale, la care copilul este supus.
Cel fizic este cel mai des intalnit, mai ales in Romania, unde „bataia e rupta din rai”. Multi parinti cred in mod eronat ca in felul acesta disciplineaza copilul. Abuzul fizic este favorizat de imaturitatea parintilor, lipsa abilitatilor de educatie, lipsa experientei in cresterea copiilor, aparitia unor situatii de criza, consumul de droguri si alcool al parintilor, precum si de violenta domestica.
Abuzul emotional se refera la ignorarea copilului, atunci cand parintele lipseste, cand nu se uita la el sau cand nu-l striga pe nume; respingerea copilului, refuzul de a raspunde nevoilor lui; izolarea, limitarea libertatii de miscare, impiedicarea acestuia de a avea contacte cu ceilalti; fortarea sau incurajarea copilului de a invata niste comportamente antisociale, precum furatul sau prostitutia; agresarea verbala constanta, care poate include critica, ridiculizarea sau amenintarea copilului; terorizarea prin crearea unui climat de frica si punerea copilului in situatii periculoase ori amenintarea cu pedepse drastice daca anumite lucruri nu sunt realizate.
Abuzul sexual se refera la fortarea sau constrangerea copilului, de catre un adult, pentru a intretine orice forma de contact sexual.
Al doilea tip de evenimente cu care copilul se confrunta sunt de genul neglijarii. Poate fi vorba despre neglijare emotionala care este, in cea mai mare parte, invizibila si include actiuni ca ignorarea copilului, lipsa de raspuns la nevoia sa de stimulare, lipsa de afectiune, respingerea copilului, refuzul de a raspunde la cererile acestuia, agresiunea verbala, amenintarea sau umilirea copilului, privarea lui de contacte cu alti copii si adulti, terorizarea copilului prin pedepse severe, exploatarea copilului, impingerea lui spre acte ilegale sau antisociale.
Neglijarea fizica reprezinta majoritatea cazurilor de maltratare. In general, include lipsirea copilului de lucrurile de baza: hrana, imbracaminte, adapost. Abandonul copilului, lipsa de ingrijire medicala, supravegherea inadecvata, lasarea copilului singur pentru perioade lungi sau punerea copilului sa se ingrijeasca de fratii lui, sau lasarea copilului in grija altora, in mod frecvent, sunt alte exemple in acest sens. Neglijarea fizica are un impact sever asupra copilului, afectandu-i dezvoltarea, provocandu-i boli grave, malnutritie, rani fizice sau stima de sine scazuta.
Ultimul tip de evenimente adverse cu care copilul se poate confrunta se refera la problemele din mediul familial. Acestea includ: parinti cu probleme mentale, parinti incarcerati, violentele asupra mamei la care copilul asista, consumul de substante interzise al parintilor sau divortul acestora.
Aceste evenimente din viata copilului sunt surse de stres intens care afecteaza dezvoltarea neuronala si biochimica, avand efecte pe termen lung asupra corpului, inclusiv accelerarea procesului de imbolnavire sau compromiterea sistemului imunitar, mergand pana la moarte prematura.
Studiile au aratat ca persoanele care au suferit unul sau mai multe evenimente adverse in copilarie vor fi, cel mai probabil, afectate fizic, psihic sau vor dezvolta comportamente disfunctionale in viata de adult. Aceste comportamente pot fi sedentarismul, fumatul, alcoolismul, abuzul de substante sau somajul. Problemele psihice cele mai intalnite sunt depresia sau tentativele de suicid, iar bolile care se dezvolta in urma stresului intens din copilarie pot fi: diabetul, obezitatea, bolile de inima, cancerul, bolile de oase sau accidentele vasculare cerebrale.