Cand este timpul sa mergem la un cabinet de psihoterapie?

Cabinet psihoterapie bucurestii

Intr-un anumit moment al vietii, oricare dintre noi se poate simti neajutorat, blocat in anumite directii, se poate simti ingrijorat peste masura sau nu mai poate sa isi desfasoare activitatile zilnice asa cum isi doreste. Cand aceste simptome te impiedica sa iti desfasori viata de zi cu zi asa cum ai nevoie, este timpul, cel mai probabil, sa consulti un psihoterapeut.

Daca ai probleme in modul de relationare cu ceilalti, daca nu iti poti indeplini sarcinile de serviciu asa cum trebuie, daca ai o motivatie scazuta ca sa incepi orice fel de activitate, daca te simti tot timpul stresat peste masura sau te certi des cu partenerul de viata, cel mai potrivit lucru pe care poti sa-l faci este sa cauti un psiholog bun.

Si la noi, in Romania, ponderea celor care apeleaza la un cabinet de psihoterapie este in crestere. Cei care au insa nevoie de un psihoterapeut se confrunta, cel mai adesea, cu un sentiment de rusine, se tem ca vor fi aratati cu degetul, ca vor fi judecati si etichetati de ceilalti ca fiind slabi si incapabili sa se descurce singuri in fata problemelor.

Alte motive care ii retin pe cei care au nevoie de un psiholog sunt miturile legate de psihoterapie, cum ar fi: doar nebunii merg la psihoterapie, vorbitul cu prietenii ajuta la fel de mult ca psihoterapia, daca incerci foarte mult lucrurile, se vor rezolva de la sine, este foarte scump sa mergi la un cabinet de psihologie etc.

Atunci cand te simti furios sau foarte trist, cand aceste emotii sunt foarte intense, cand ies din nota obisnuita si se intampla mult mai frecvent decat in mod normal, exista niste cauze, cel mai probabil, niste probleme cu care te confrunti, dar de care nu esti neaparat constient.

In viata noastra, pot aparea si anumite evenimente cu impact puternic, care ne pot traumatiza si peste care nu putem trece, nu le putem face fata singuri: pierderea locului de munca, un deces in familie, despartirea de partener etc. In toate aceste cazuri, ajutorul unui psihoterapeut poate fi indispensabil.

Faptul ca nu mai gasesti satisfactie in vechile obiceiuri care iti faceau placere, precum intalnirile cu prietenii sau familia, iesirile cu acestia in locurile pe care le frecventati, sau faptul ca apropiatii iti spun tot mai des ca sunt ingrijorati in legatura cu modul in care te comporti este alt motiv pentru a incepe un tratament psihoterapeutic.

Nu pot fi trecute cu vederea nici somatizarile. Stresul intens ne poate afecta nu doar latura emotionala, ci si cea fizica. Migrenele puternice, durerile de stomac, disfunctiile erectile sau durerile musculare, care se acumuleaza din cauza tensiunii la care este supus intregul organism, sunt cateva dintre problemele fizice cu care ne putem confrunta. De multe ori, daca nu sunt tratate si prin metode psihoterapeutice, acestea pot duce la instalarea unor boli cronice.

Problemele in relatia de cuplu, precum si cele de la locul de munca ar trebui sa-ti dea de gandit. Psihoterapeutul te poate ajuta sa evaluezi aceste probleme, sa le intelegi cauzele si sa alegi dintre optiunile pe care le ai la dispozitie sau sa iti creezi unele noi.

 

Daniel Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *