Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva

Acest tip de tulburare este intalnit mai ales la barbati. Intr-o anumita masura, TPOC este apreciata in societate. Unele caracteristici, precum disciplina, perseverenta, seriozitatea, fac ca aceia care nu sunt foarte afectati, acolo unde tulburarea nu se manifesta intr-un mod sever, extrem, sa aiba oarecare succes in societate, mai ales in cariera. Cand tulburarea ia forme extreme, individul devine rigid, perfectionist, ruminativ, nehotarat sau, mai exact spus, nefunctional.

Toate aceste forme extreme de afectare ii predispun pe subiecti la anxietate cronica. O forma de anxietate este si motivul initial pentru care acestia apeleaza la psihoterapie. Obsesiv-compulsivul rumineaza continuu, se analizeaza si se intreaba daca a atins nivelul de performanta dorit, daca nu cumva greseste, rezultatul fiind nehotararea de a actiona, procrastinarea.

Din cauza presiunii pe care o exercita continuu asupra propriei persoane, datorita gandirii catastrofice, cel afectat poate transforma aceasta anxietate cronica in tulburare de panica, de exemplu.

S-a constata ca jumatate dintre indivizii care sufera de obsesii si compulsii au si TPOC, obsesiile si compulsiile fiind, deci, o alta caracteristica a acestei tulburari.

O alta tulburare cu care se confrunta cei afectati de TPOC este depresia. Obsesiv-compulsivii traiesc o viata plictisitoare, cel mai adesea sufera de o depresie usoara, o distimie, dar multi pot avea si episoade depresive majore. Perfectionismul, nevoia constanta de a controla, precum si stilul inflexibil ii coplesesc in cele din urma pe o parte dintre ei si aleg sa mearga la un cabinet de psihologie, sa ceara ajutorul.

Anxietatea, ingrijorarea permanenta le provoaca, de asemenea, numeroase probleme psihosomatice. Se creeaza o tensiune care duce frecvent la migrene, boli gastro-intestinale, cardiovasculare, dureri de spate etc. Din cauza simptomelor fizice de care sufera, ei se prezinta, cel mai adesea, la medicul de familie, iar de acolo sunt redirectionati catre un cabinet de psihoterapie. Din cauza rigiditatii si negarii in care traiesc, le vine foarte greu sa accepte ca au nevoie de un psiholog, ca trebuie sa urmeze un tratament psihoterapeutic.

Tulburarile sexuale sunt o alta problema a obsesiv-compulsivilor. Controlul si rigiditatea impiedica exprimarea sexualitatii. Ejacularea precoce si lipsa orgasmului sunt cele mai intalnite disfunctii sexuale intalnite.

Alte probleme care pot aparea sunt neplacerile pe care cei afectati de TPOC le pot cauza celor din jur. De foarte multe ori, viata alaturi de acestia poate deveni un cosmar. Dependenta de munca si lipsa sensibilitatii, a empatiei, a laturii emotionale, care lipseste in mare parte, le provoaca mari probleme celor din jur, fie ca sunt parteneri de viata, copii sau alti membri ai familiei, fie ca sunt colegi de munca sau prieteni.

CRITERIILE DE DIAGNOSTIC DSM–IV–TR PENTRU TULBURARE DE PERSONALITATE OBSESIV–COMPULSIVA

Patern pervaziv de preocupare cu ordinea, perfectionismul si controlul mintal si interpersonal, in detrimentul flexibilitatii, deschiderii si eficientei, patern care incepe in perioada de adult tanar si care este prezent in contexte diverse, indicat de patru (sau mai multe) dintre urmatoarele:

(1) este preocupat de detalii, reguli, liste, ordine, organizare sau programe intr–un asemenea grad incat scopul major al activitatii se pierde;

(2) manifesta perfectionism care interfereaza cu indeplinirea sarcinii (de ex., nu poate sa finalizeze un proiect pentru ca propriile sale standarde excesiv de stricte nu sunt indeplinite);

(3) este excesiv de devotat muncii si productivitatii pana la excluderea activitatilor de timp liber si a prieteniilor (inexplicabil prin necesitati economice evidente);

(4) este hiperconstiincios, scrupulos si inflexibil in chestiuni de morala, etica sau valori (inexplicabil prin identificare culturala sau religioasa);

(5) este incapabil sa arunce obiecte uzate sau lipsite de valoare, chiar si atunci cand acestea nu au o valoare sentimentala;

(6) ezita sa delege sarcini sau sa lucreze cu altii, daca acestia nu se supun exact modului sau de a face lucrurile;

(7) adopta un stil avar de a cheltui, atat fata de sine, cat si fata de altii; banii sunt priviti drept ceva ce trebuie strans in eventualitatea unor catastrofe;

(8) manifesta rigiditate si incapatanare.

Din: American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, text revision, 4th ed. Washington, DC: American Psychiatric Association, Copyright 2000

Trebuie avute in vedere elementele comune pe care TPOC le are cu alte tulburari si este necesara o diferentiere. Spre exemplu, diferenta intre TOC si TPOC este ca doar in prima gasim obsesii si compulsii egodistonice.

Ca si cei cu tulburarea de personalitate narcisistica, cei cu TPOC cred ca ceilalti nu pot face lucrurile la fel de bine ca ei. Diferenta consta in faptul ca obsesiv-compulsivii sunt critici si fata de ei, si fata de ceilalti, pe cand narcisistii sunt convinsi ca au atins perfectiunea, asa ca sunt critici doar fata de ceilalti.

Cu tulburarea de personalitate schizotipala impartasesc detasarea sociala. Schizotipalii sunt incapabil de a trai intimitatea, pe cand obsesiv-compulsivii nu isi pot exprima emotiile si sunt foarte concentrati pe munca.

Si, nu in ultimul rand, este necesar sa fie facuta diferentierea cand schimbarea de personalitate se datoreaza unei conditii medicale. Aici poate fi vorba de afectiuni ale sistemului nervos central sau de o tulburare datorata consumului de droguri.

Freeman si colaboratorii (1990) ne prezinta principalele scheme cognitive care apar in aceasta tulburare. Acestea pot fi:

  • “Trebuie sa evit greselile cu orice pret”;
  • “Exista o cale corecta pentru fiecare situatie”;
  • “Greselile sunt intolerabile”.

Pacientii folosesc strategii de genul:

  • “Trebuie sa fiu atent si meticulos”;
  • “Trebuie sa fiu atent la detalii”;
  • “Trebuie sa depistez imediat greselile, ca sa le pot corecta”;
  • “Daca faci o greseala, meriti sa fii criticat”.

Nevoia de a detine controlul asupra propriei persoane si asupra mediului lor ii face pe acestia sa isi doreasca sa se comporte fara greseala, totul trebuie sa iasa perfect.

Mai exista doua distorsiuni importante care sunt prezente in TPOC: gandirea dihotomica (“daca ma indepartez de ce este corect, automat devine o greseala”) si gandirea magica ( “poti sa previi dezastrele daca te ingrijorezi mereu”). Aceste convingeri le provoaca si probleme relationale, deoarece relatiile tind sa-i distraga de la munca si ii predispun la comiterea greselilor, lucruri inacceptabile. Sunt ferm convinsi ca tiparul compulsiv ii fereste de lene si de esecuri.

 

Daniel Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *