Ai nevoie să vii cu cineva la psihoterapia de familie? Da si nu! Despre trauma generationala

Traumele generationale nu trec neobservate. E posibil nici sa nu-ti fi dat seama ca parintii tai te-au afectat in mod negativ. Afla aici detaliile despre acest subiect!

Psihoterapia de familie nu inseamna sa vii, neaparat, cu toata familia la cabinet. Poti veni doar tu! De asemenea, tot in aceasta sfera se incadreaza si psihoterapia de cuplu. Practic, tot ce tine de psihoterapia interpersonala, fie de familie, fie de cuplu, rezolva problemele des intalnite in randul oricarui grup. Ce rezolva psihoterapia de familie? Iata lista cauzelor comune pentru care multi apeleaza la psihoterapeuti:

  • Conflicte repetate
  • Dificultati de comunicare
  • Schimbari majore
  • Probleme comportamentale ale unui membru al familiei
  • Dificultati in a-ti exprima sentimentele

Totusi, cum arata o sesiune in care alegi sa vii singur(a)? De ce ai face asta, cand numele sugereaza ca ai nevoie sa vii cu cineva? Ei bine, in acest articol vom vorbi despre traumele generationale. Ce sunt, cum te afecteaza si cum se comporta o persoana caruia nu i s-a oferit destula afectiune in copilarie.

Trauma generationala in Romania: cum parintii te pot afecta, fara sa-si dea seama

Daca esti o persoana care intra in generatia mileniala, esti copilul generatiei X – in Romania, parintii acestor persoane se numesc in limbajul colocvial decretei, la nivel global fiind cunoscuti ca Baby Boomers. In orice caz, tu, ca milenial, suferi si acum din cauza comunismului, chiar daca nu ai trait in el. Cum te afecteaza acest regim, prin prisma parintilor? Ei bine, parintii tai probabil nu au avut o copilarie prea fericita, chiar daca ei ar considera-o frumoasa.

Ai simtit vreodata ca-ti lipseste ceva, dar nu stii ce? Ai avut de toate: jucarii, haine, mancare pe masa… Totusi, aceste lucruri sunt materiale si nu tin “de cald” sufletului. Cat de des ti-au spus parintii ca te iubesc sau ca sunt mandri de tine? Cat de des ti s-a reprosat ca nu ai luat 10, fiindca copilul vecinului luase o nota mai mare ca tine? Ei bine, toate aceste reprosuri si lipsa de afectiune se acumuleaza, iar tu, ca copil (si probabil ca adult) nu-ti dai seama cat te poate afecta acest lucru. Acest fenomen s-ar putea numi si foame emotionala, figurativ vorbind.

Acest gol se manifesta diferit, in functie de fiecare persoana. Unii nu reusesc sa formeze conexiuni adanci cu persoanele de langa ei, altii sar dintr-o relatie in alta si schimba prietenii ca hainele, in timp ce alte persoane evita contactul fizic sau au grave dificultati in a-si exprima sentimentele. In orice caz, de ce parintii tai nu au fost atat de afectuosi?

Raspunsul e mai complex decat am putea elabora intr-un simplu articol, dar putem sumariza pe scurt. Practic, bunicii tai au fost foarte stricti cu parintii tai, iar datorita comunismului, toata societatea a fost traumatizata de frica, anume frica de celalalt. Multora le era frica sa-si dezvaluie latura sensibila, multora le era frica sa spuna ce simt si gandesc cu adevarat. Le era frica sa fie dezvaluiti, sa fie dati de gol. Doua generatii intregi au trait in vremuri grele, iar emotiile si sentimentele lor au ramas ingropate adanc in sufletul fiecaruia. Acum, e responsabilitatea ta ca si adult sa accepti ca nu-i poti schimba, dar iti poti schimba felul tau de gandire si ii poti intelege mai bine, ca sa accepti realitatea.

Programeaza-te acum si gestioneaza la cabinetul psihologului aceasta fateta a societatii, care bantuie o generatie intreaga ca o soapta intruziva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *