Ce poate si ce nu poate gestiona psihoterapia tulburarilor emotinale?

Deseori, oamenii nu cunosc diferenta dintre psiholog/psihoterapeut si psihiatru. Asadar, nici afectiunile care pot fi gestionate cu psihoterapia tulburarilor emotionale nu sunt atat de clare. Care sunt acestea?

In primul rand, trebuie sa clarificam diferenta dintre un psihoterapeut (sau psiholog) si un psihiatru. Pe larg, psihologii sunt profesionisti care te pot ajuta sa-ti gestionezi afectiunile psihice prin ajutorul terapiei non medicamentoase, in timp ce psihiatrul te poate ajuta cu bolile mentale care necesita pastile, pentru a fi ameliorate sau tinute in frau. Care sunt acestea si ce afectiuni poate trata psihoterapia tulburarilor emotionale?

Bolile ca intra sub umbrela psihoterapiei tulburarilor emotionale – ce si cum

  • Anxietatea
  • Depresia (in functie de caz)
  • Fricile
  • Probleme in relatii (familiale, interpersonale etc.)
  • Dificultati in ceea ce priveste imaginea proprie

Lista poate continua, avand in vedere ca fiecare afectiune majora vine cu subcategoriile si nisele ei, cum ar fi anxietatea: poti, de exemplu, sa suferi de anxietate generalizata sau de anxietate sociala. Toate aceste afectiuni pot fi gestionate printr-o tehnica ce tine de psihoterapia tulburarilor emotionale numita terapia cognitiv comportamentala.

Aceasta tehnica este cunoscuta ca terapia prin vorbit si cuprinde, la randul ei, mai multe tehnici prin care psihologul te poate ajuta sa-ti gestionezi problemele. Sa presupunem ca este vorba de o persoana care sufera de agorafobie, adica ii este frica de spatiile largi deschise. Un terapeut va ajuta acea persoana sa-si infrunte temerile pe mai multe cai: mai intai, va discuta, la inceput despre frica in sine si in final, persoana va infrunta frica direct, pentru a trece peste.

Terapia cognitiv comportamentala tine mai degraba de fiecare pacient in parte, avand in vedere ca schimbarea vine din interiorul fiecaruia. In timp ce o persoana va avea nevoie de sedinte de psihoterapie indelungate, o alta persoana isi va putea gestiona probleme mult mai rapid – cu totii suntem construiti diferit!

Ce nu poate trata terapia vorbitului?

Deseori, se intampla ca, persoanele al caror afectiuni nu pot fi rezolvate la cabinetul unui psiholog, sa se programeze oricum la acesta: isi vor spune lucruri precum “nu este atat de grav” sau “mie nu mi se poate intampla” sau pur si simplu constientizeaza ca au o problema psihica, dar nu realizeaza ca depasesc limitele terapiei vorbitului. Umatoarele boli sunt mai degraba tratate de catre psihiatru si nu de psiholog:

  • Schizofrenia
  • Boala bipolara
  • Depresia severa
  • Tulburarile de personalitate
  • Psihoza
  • Bolile neurologice (demetie, Alzheimer etc.)

Este important sa faci primul pas! Totusi, un psiholog te va putea ajuta sa gestionezi cateva din aceste probleme, dar doar facand “echipa” cu medicamentele prescrise de catre un psihiatru. Astfel, chiar daca te programezi la un psiholog si iti este sugerata o vizita la un psihiatru, este important faptul ca ai inceput drumul spre vindecare – nu te deznadajdui!

Acum ca ai aflat cateva informatii de baza, vino la psiholog daca suspectezi ca te confrunti cu tulburari emotionale! Niciodata nu este prea tarziu sa incepi. Nu poti ajunge fizic? Ai optiunea de a avea sedinte online – programeaza-te acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *