Ca sa raspundem la intrebarea din titlu, punem o alta intrebare. Care sunt cele 10 tulburari de personalitate, in primul rand? Afla aici totul despre acest subiect.
Dat fiind faptul ca multe aceste tulburarile de personalitate tin de domeniul psihiatriei, nu, nu-ti poti gestiona cele 10 tulburari de personalitate la un psiholog. Totusi, unele simptome se intersecteaza cu afectiunile comune; chiar si asa, ceva precum schizofrenia este o boala psihica care trebuie gestionata medicamentos. Asadar, psihologul te poate indruma spre un psihiatru, daca este cazul. Deci, daca nu esti sigur(a) daca ar fi cazul de o tulburare de personalitate, programeaza-te si cere sfaturi.
In schimb, psihologul te poate ajuta cu problemele de personalitate. Chiar daca numele poate fi inselator, sunt diferite. Asadar, psihologul este capabil sa te ajute, printre altele, cu urmatoarele:
- Relationarea cu cei din jur
- Frica de abandon
- Deprivare emotionala
- Neincrederea in ceilalti
- Izolare
- Dependenta de ceilalti
- Rusine
- Incapacitatea formarii relatiilor intime
- Negativism
- Narcisism
In concluzie, aceste lucruri pot fi rezolvate la cabinetul psihologului, deoarece ele pot fi gestionate prin tehnici de terapie cognitiv comportamentala. Terapia prin vorbit poate ameliora si chiar combate, in unele cazuri, anxietatea, depresia si tot ce tine de aspectul social al creierului. In schimb, daca problemele sunt adanci si severe, s-ar putea sa ai nevoie de psihiatrie si medicamente. Nu e o rusine: asa cum iei ibuprofen pentru dureri, asa pot sa te ajute si pastilele sa ai o viata normala.
Pentru curiosi: care sunt, totusi, cele 10 tulburari de personalitate?
Desi psihologul nu se ocupa cu boli precum schizofrenia, consideram ca unele afectiuni au simptome asemanatoare si se manifesta similar cu unele probleme psihice. Asadar, putem vorbi, pe scurt, despre tulburarile de personalitate.
Aceste afectiuni sunt impartite in trei categorii numite clustere, care pot fi si mixte:
- A, ciudat si excentric
- B, dramatic, imprevizibil si emotional
- C, anxios si temator
Cluster A, ciudat si excentric
Aici, in acest cluster intra cateva trasaturi etichetate ca paranoide, schizoide si schizotipala. Suspiciunea, procesomania, gelozia sau iritabilitatea sunt categorizate drept trasaturi paranoide; izolarea, seriozitatea extrema sau procuparea fata de obiecte fac parte din tulburarile schizoide, iar multiple ciudatenii (ale vorbirii, limbajului si prezentarii) alaturi de lipsa prietenilor, iluzii de referinta si o gandire excentrica sau chiar magica sunt trasaturi schizotipale.
Cluster B, dramatic imprevizibil si emotional
Aici, intra trasaturile antisociale (agresivitate, iritabilitate, impulsivitate, inselaciune/minciuna sau lipsa remuscarilor), trasaturile borderline (simt instabil al sinelui, automutilare, relatii instabile intense si instabile), trasaturile histronice (dramatismul, superficialtitatea, sugestionabilitatea) si trasaturile narcisiste.
Cluster C, anxios si temator
Aici, intra trei tulburari: personalitatea evitanta, personalitatea dependenta si personalitatea obsesiv compulsiva. Prima are urmatoarele trasaturi: rusinea, timiditatea, frica de critica. In a doua, intra dependenta de celalalt, teama de a face lucruri singur sau dificultati in a-si exprima dezacordul. In ultima, se incadreaza persoanele cu urmatoarele trasaturi: perfectionismul, obsesia fata de reguli si ordine, lipsa spontaneitatii, incapatanarea si perseverenta excesiva.
Ca sa concluzionam, e clar de ce trebuie, mai intai, sa te programezi la psiholog. Multe dintre trasaturile insirate se manifesta si la problemele de personalitate. Asadar, discuta cu un psiholog inainte de toate!