Vom discuta aici despre sedintele de psihoterapie face-to-face si cele online si care ar fi avantajele amandurora, dar si cateva dezavantaje.
Inainte de a incepe, putem spune clar: orice dezavantaj ar avea ambele tipuri de psihoterapie este compensat de beneficiile lor, iar dezavantajele ar fi putine: uneori, nu ne conectam cu terapeutul pe care il alegem si suntem nevoiti sa cautam alta persoana la care sa apelam.
Alteori, preconceptiile profesionistului sau o gandire invechita a sa ne poate face sa batem pasul pe loc. Asadar, indiferent ca vorbim despre sedinte psihoterapie online sau cele la cabinet, exista pro-uri si contra-uri pretutindeni, ca in orice lucru. La urma urmei, psihologul este o persoana cu care poti – sau nu – sa te intelegi.
Cat de eficiente sunt sedintele de psihoterapie online?
Raspunsul scurt: la fel de eficiente ca cele live.
E bine de stiut ca, atunci cand vine vorba de psihoterapia online, vibe-ul este complet diferit. De multe ori, in persoana iti poti da seama mult mai rapid cat de bine rezonezi cu psihologul. Altfel vedem lucrurile pe viu.
Totusi, sedintele de psihoterapie online sunt le fel de eficiente ca cele live, multumita faptului ca tehnicile abordate sunt identice: prin viu grai. Vorbim direct cu terapeutul si procesam aceleasi lucruri in discutii, fie prin intermediul unui ecran sau al unui cabinet. Un atu pe care psihoterapia online il are este faptul ca nu trebuie sa iesi din casa.
Asadar, daca esti o persoana anxioasa sau care are, poate, agorafobie sau alte frici asemanatoare, vei putea beneficia de terapie din propriul tau confort. Desi psihoterapia este menita sa te ajute sa iesi din cochilia ta in aceste cazuri, nu putem sa fortam lucrurile: important este sa te programezi si sa discuti, iar mai apoi, putem sa ne deschidem catre posibilitatea sedintelor pe viu.
De ce ne este frica de psihoterapeuti?
Medicii, psihologii, psihoterapeutii, dentistii si alte persoane de specialitate au ceva in comun: multora le este frica sa ajunga in cabinetul lor. De ce? De unde apare aceasta frica?
In principal, este vorba de buget – tratamentele medicale si psihologice nu sunt considerate ieftine, dar acesta nu este neaparat un aspect ce ne tine in frau atunci cand vine vorba de alte lucruri, precum o vacanta all inclusive. Frica de a ne trata porneste, de multe ori, de la teama de a admite faptul ca ceva este in neregula cu noi.
Cu totii ne dorim sa fim “normali” si sa apartinem unei societati care ne accepta datorita faptului ca suntem fara cusur. Ne dorim sa mascam traume si sa ascundem posibile probleme medicale pentru a “nu ne face de rusine”.
Aici adaugam deasupra si o doza de rusine, din cauza faptului ca terapia este considerata tabu in societatea romaneasca. Acesti factori se adauga si ajungem la un rezultat sumbru: multi traim cu traume nedeslusite, tare din copilarie, sau dificultati ce ne ingreuneaza viata.
Nu lasa “ce va zice Xulescu despre…?” sa te tina pe loc. E viata ta si meriti sa o traiesti din plin. Programeaza-te acum!