Primul psiholog la care te programezi s-ar putea sa nu fie o persoana cu care sa te intelegi. Afla aici cateva intrebari pe care i le poti pune oricarui psiholog, pentru a-l gasi pe cel potrivit.
Nu e nicio rusine sa realizezi ca, poate, simti ca ti-ai pierdut timpul cu un psiholog cu care nu rezonezi. Nu vorbim de certuri sau alte conflicte, ci diferente in abordarea problemelor. Se intampla mai des decat ai crede. Asadar, exista cateva intrebari pentru un psiholog care sunt universal valabile pentru oricine. Cu ajutorul lor, iti vei da seama daca ai facut o alegere buna sau continui cautarea:
- “Ai mai tratat cazuri ca ale mele?”
- “Ce asteptari ar trebui sa am de la terapie?”
- “Cum iti descrii stilul de lucru si cum abordezi problemele?”
- “Cum vezi relatia psihoterapeut-pacient?”
- “Ce se intampla daca nu ma simt confortabil(a) cu tine?”
Exista si alte intrebari logice pe care i le poti adresa unui psiholog. Fie vrei sa fli cat costa o sedinta, cat dureaza, ce l-a determinat pe psiholog sa profeseze in aceasta sfera etc. In orice caz, in functie de raspunsurile pe care le vei primi, vei avea o imagine mai clara legate de personalitatea psihologului tau.
De ce sunt importante intrebarile tale?
Pe langa faptul ca raspunsurile pe care le vei primi vor spune ceva despre psiholog, si felul in care vorbeste sau tonurile alese sunt la fel de importante. Unii s-ar simti mai comozi cu un psiholog mai deconectat, care trateaza problema “la rece”, in timp ce altii s-ar lipi mai bine de un terapeut care se comporta ca un prieten. Fiecare avem nevoi diferite.d
In plus, multi oameni sunt obisnuiti sa fie intrebati, nu sa intrebe. Astfel, vei putea sparge gheata. Nu de multe ori, persoanele care merg la terapie se simt stanjenite de faptul ca terapeutul stie mai multe lucruri despre ei decat ei stiu despre terapeut. La urma urmei, este si normal – psihologul este o persoana in care-ti increzi detalii extrem de personale.
Sfat general valabil: ai incredere in propriile tale instincte. Daca simti ca nu te intelegi cu psihologul, ori poti adresa aceasta problema si vezi cum raspunde, ori incerci sa discuti cu altcineva. Nu-ti fa griji – nu le vei rani sentimentele; psihologii inteleg aceste situatii.
Asadar, alegerea unui psiholog bun pentru tine poate fi un proces indelungat si destul de descurajant pentru cei care au nevoie de ajutor. E important sa nu abandonezi cautarea, pentru ca acest lucru este nespus de important.
Nu uita: terapia online e o optiune excelenta!
Nu trebuie sa fii face-to-face cu psihologul pentru a beneficia de avantajele terapiei, avand in vedere ca majoritatea psihologilor folosesc terapia prin vorbit pentru a gestiona problemele. Asadar, in cazul in care nu gasesti un psiholog in orasul tau sau ai epuizat optiunile, mereu e o idee buna sa indrepti privirea spre mediul online.
Acestea fiind spuse, subliniem importanta psihoterapiei – fie fizica, fie online – pentru oricine, indiferent cat de mica ar fi problema. Nu mai ezita si programeaza-te acum la prima sedinta!