Consilierea psihologica si psihoterapia in situatiile de criza sunt cunoscute drept unele dintre cele mai folositoare profesii de pe-ntreg Pamantul. Si totusi, multa lume nu stie exact despre ce e vorba, cu ce se ocupa aceasta activitate si care ii este scopul adevarat, rolul si intentia. Probabil, practica oferirii de sfaturi catre altii a fost initiata demult si a fost intalnita intr-o anumita forma sau alta de-a lungul vremii in societatea umana.
Suntem fiinte relationale, traim un spectru larg de emotii si avem o dorinta interioara de a evita suferinta si de a trai vieti profunde, cu sens.
Consilierea psihologica si psihoterapia in situatii de criza trateaza nu doar afectiuni ale sanatatii mintale
Ajuta, de asemenea, indivizii, organizatiile, grupurile si societatea ca intreg sa aiba parte de o stare de bine mai buna, perfecta pentru o armonie intre oameni si gandiri. In acest articol, vom discuta mai detaliat despre importanta consilierii, cu o serie de beneficii dovedite stiintific.
Adevarul este ca momentele delicate din viata noastra pot aparea atunci cand ne simtim pe deplin nefericiti, neimpliniti si fara a fi in confort. In asemenea clipe se intampla adesea sa ramanem asa, in propria melacolie, in disconfort, in loc sa pasim in fata si sa spunem clar si raspicat ca avem nevoie de ajutor din partea celorlalti.
Cum sa incepem sa cautam modalitati de a afla raspunsul corect?
O idee recomandata se refera la consiliere psihologica si psihoterapie in situatiile de criza, precum cele amintite mai sus. Milioane de persoane au experimentat de-a lungul timpului roadele consilierii. Deci nu e de ici de colo sa incerci si tu sa mergi in directia aceasta. Eu te pot ajuta, lasa-ma sa o fac!
Consilierea este o disciplina specifica a sanatatii mintale care include aspecte de ghidaj si de psihoterapie. Se concentreaza pe un model de mai bine tintit spre a imbunatati calitatea vietii persoanei care doreste ajutor. Implica atat un consilier, cat si un pacient care se afla in stransa colaborare.
Tratarea sanatatii mintale si imbunatatirea starii de spirit
Depresia este una dintre cele mai frecvente afectiuni de sanatate mintala din lume. Este o afectiune cronica care:
- impiedica calitatea vietii;
- implica probleme de somn;
- modificari ale apetitului;
- sentimente de vinovatie sau apatie.
Cele trei tipuri de depresie care pot fi tratate eficient prin consiliere sunt:
- Tulburare depresiva majora;
- Tulburare afectiva sezoniera(depresie sezoniera);
- Distimie(depresie nevrotica).
S-a descoperit ca multe forme de consiliere trateaza eficient anxietatea, amelioreaza simptomele de disconfort si ajusteaza comportamentele dezadaptative.
Incurajarea rezilientei
Factorii de rezilienta includ:
- a avea scop in viata si a da sens existentei tale;
- traire de emotii pozitive;
- rezistenta;
- stima de sine;
- empatie activa;
- auto-eficienta;
- optimism;
- flexibilitate cognitiva.
Chiar daca exista anumite programe pentru antrenarea rezilientei, multe forme de consiliere si psihoterapie pot influenta si sustine, de asemenea, aceste aspecte. Prin discutii, joc de rol, exercitii practice si teme de efectuat acasa, diferite proceduri de consiliere ofera o baza pentru invatarea si practicarea rezilientei in situatiile de criza.
In ce domenii iti pot fi utile consilierea si psihoterapia:
- Cariera;
- Relationarea cu ceilalti;
- Scoala;
- Familie si cuplu;
- Societate.
Vezi in cate situatii de criza si in cate moduri iti poate fi alaturi consilierea? Nu ar trebui sa neglijezi acest aspect de incercat in viata ta, deoarece te ajuta in moduri in care nici nu iti poti da seama. Cand te-ai hotarat ca vrei sa-ti indrepti viata spre mai bine, contacteaza-ma si hai sa lucram impreuna!