Cand suntem mici, ne uitam la parintii nostri, ca la proprii eroi. Tot ce spun ei, reprezinta adevarul absolut si avem o incredere fara margini in acestia. Cand crestem, incepem sa realizam, ca si parintii nostri au fost la inceput in aceasta sfera a parenting-ului si ca au incercat sa faca sa fie bine, chiar daca, uneori, poate si ei se simteau depasiti de situatiile in care se aflau.
Metodele prin care ne-au crescut parintii nostri, sunt metodele prin care au fost crescuti si ei la randul lor, iar ce nu le-a placut in cresterea lor, sau ce li s-a parut a fi ineficient, nu au dat mai departe. Este dificil, uneori, sa gestionam momentele tensionate din familie. Sunt foarte multi factori, care intervin, atunci cand este vorba de un conflict.
De ce sa alegi terapia, cand ai conflicte in familie?
De ce mergi la prieteni, cand ai ceva pe suflet? Ca sa te descarci si sa primesti o parere obiectiva, diferita de a ta, ca o noua perspectiva sa prinda contur. Aici, la terapie, fata de un prieten, vei primi o parere obiectiva, specializata. Prin terapie, inveti sa te descurci singur, in diferite situatii pe care le consideri ca fiind mai dificile.
Prin terapie, o sa poti sa exprimi ce nu poti spune in cadrul familiei. Familia este ca o echipa de lucru. Daca un membru sufera, automat, si ceilalti membri vor suferi. Unui parinte, care are o anumita suparare, ii va fi mai greu sa gestioneze situatia cu al sau copil. Trebuie mai intai sa constientizeze problema si sa o separe de copil, nu sa se rasfranga asupra celui mic.
La un psiholog pentru familie, o sa intelegi de ce parintii actioneaza in diferite moduri, pentru care nu gasesti o explicatie anume. Prin terapie, o sa reusesti sa-i intelegi, iar conflictele vor fi mult mai usor de gestionat, cand intelegi, de ce cei din jurul tau, actioneaza in felul in care o fac.
In ce situatii familiale, te poate ajuta terapia?
Terapia de familie este atat pentru copii, adolescenti, cat si pentru parinti. Daca nu reusesti sa vorbesti cu cel mic, si observi ca are probleme de adaptare la scoala, terapia il poate ajuta. Prin terapie, invata ca este perfect normal sa exprime ce simte, va prinde incredere si usor, usor, daca exista probleme, ele vor iesi la suprafata.
A aparut un nou membru al familiei, iar primul copil nu pare sa-l accepte, si nu stii ce sa faci?Sedintele la terapiepot sa ajute sa intelegi ce e in mintea celui mic si de ce reactioneaza intr-un mod anume.
Parintii tai au divortat? De obicei, in cazul unui divort, copilul va lua vina asupra lui si va trece prin viata, fiind influentat, undeva in subconstient, de aceasta vina pe care o poarta cu el. Este bine, ca in cazul unui divort, copilul sa vina la terapie, ca sa inteleaga ca divortul parintilor lui nu are legatura directa cu el.
Daca aveti probleme de comunicare in familie, terapia poate sa ajute. Terapia este modalitatea prin care, noi oamenii, putem sa functionam mai bine impreuna.