Confidentialiatea din cabinetul psihoterapeutului

Oricine stie ca apeland la ajutorul unui psihoterapeut i se acorda si confidentialitate, iar asta ii ofera mai multa incredere in a se destainui. La ce se refera in fapt aceasta confidentialitate, de ce este necesara si de dorit? Mai mult ca sigur cei dintre voi care ati apelat la ajutorul unui specialist in domeniu v-ati pus anumite intrebari cu privire la acest subiect. Spre exemplu, exista vreo situatie in care psihologul este obligat legal sa destainuie informatii din cadrul sedintelor? Sunt aspecte ce trebuie aduse la cunostinta celui ce plateste in acest sens inca de la prima sedinta.

 

cabinet de psihologie

Cu toate ca exista conceptia conform careia a apela la astfel de servicii necesita un curaj deosebit, fiecare trebuie sa stie la ce sa se astepte din punct de vedere al confidentialitatii. Un lucru este cert si anume ca trebuie sa ti se garanteze pastrarea confidentiala a tuturor celor ce se petrec si se discuta in cabinetul terapeutului.

Confidentialitatea in serviciile psihologice

Obligatie etica si legala a psihoterapeutului, confidentialitatea se refera la pastrarea secreta a tuturor discutiilor purtate in cabinet, in timpul sedintelor. Asta ar trebuie sa stie fiecare persoana care lucreaza in domeniu – sa pastreze secrete profesionale. Este o cerinta necesara pentru a putea exploata in siguranta diverse teme de natura personala, fara ca persoana in cauza sa se ingrijoreze ca s-ar putea afla ceva. Lucrurile stau cu totul diferit fata de situatia in care destainuirea se face fata de o ruda sau de un cunoscut.

Recomandam documentarea cu privire la calitatea serviciilor si la respectarea responsabilitatilor, pentru a evita orice fel de neplaceri. De avut in vedere ca sunt situatii in care, in vederea asigurarii unor servicii adecvate, psihoterapeutul ar putea discuta cu un alt profesionist in cadrul supervizarii, respectiv cu colegii – in intervizare. Desigur, se aplica aceleasi reguli cu privire la confidentialitate, in sensul ca nu sunt divulgate date personale. Asemenea consultari se petrec, de asemenea, intr-un cadrul confidential.

Alte situatii in care ajutorul din exterior este necesar sunt cele in care exista cazuri interdisciplinare. In ecuatie intra de obicei psihiatri sau asistenti sociali. Desigur si in astfel de momente este necesar consimtamantul informat al clientului. Altfel spus, ii sunt transmise acestuia informatii precum ce se discuta despre cazul sau, cu cine si in ce termeni. Ceea ce trebuie inteles din partea celor ce apeleaza la servicii de acest fel este ca atunci cand exista un pericol imediat pentru viata clientilor, respectiv a persoanelor implicate, anuntarea autoritatilor este obligatorie. Din nou, sunt aspecte ce trebuie aduse la cunostinta inca din prima sesiune.

confidentialitate in biroul psihologului

De asemenea important de stiut este ca fiecare in parte are dreptul de a dezvalui propria experienta si altora, dar trebuie sa fie constient ca este responsabil de consecinte. Desigur ca psihoterapetul va pastra propria condifentialitate in cadrul procesului desfasurat si totul pentru a-l ajuta pe cel in cauza sa mentina anumite granite personale sanatoase.

Ceea ce am dorit sa transmitem publicului este ca vedem confidentialitatea ca o conditie de baza pentru desfasurarea acestor sedinte. Nu este o optiune, ci constituie un cadrul etic de siguranta pentru desfasurarea muncii de terapie in mod adecvat. Pe buna dreptate s-au stabilit toate aceste standarde si s-au impus astfel de reguli: este modul in care se pot face adevarate progrese, respectiv se pot implementa cu efect schimbari personale in bine.

Garantia confidentialitatii de care beneficiaza toti cei ce colaboreaza cu un psihoterapeut bun ce isi desfasoara activitatea legal este suficienta pentru a avea incredere in specialist. Avem in vedere acest aspect, motiv pentru care desfasuram orice colaborare numai dupa ce clientii nostri au inteles termenii de colaborare, pentru a evita orice fel de problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *