De la prima intalnire pana la incheierea lunii de miere se considera a fi cea mai stralucitoare perioada din viata unui cuplu. Iau nastere primele sentimente de iubire, apare dorinta de conventuire impreuna pana la adanci batraneti, interesele si planurile de viitor ale ambilor parteneri se contopesc, si astfel incepe sa se cladeasca o familie.
Cand activitatile lor incep sa parcurga o anumita rutina, se ivesc principalele tensiuni si problem din cuplu. Lipsa comunicarii, certurile tot mai frecvente, semnele de infidelitate sau absenta totala a timpului liber pentru parteneri marcheaza punctele in care cei doi pun la indoiala viitorul dintre ei.
Pentru multe persoane, este foarte dificil sa apeleze la conciliere psihologica. Nu au puterea de a accepta ca au survenit niste probleme atat de importante incat ar putea destrama relatia.
Ce presupune terapia de cuplu?
Un cuplu este dispus sa accepte ajutorul de specialitate atunci cand exista dorinta sau minimul de initiativa in a ramane impreuna.
Terapia de cuplu reprezinta o forma de solutionare a problemei ce se centreaza pe o tema principala. Dupa ce se descopera care este problema cea mai serioasa, cea care a produs ruptura, asa-zisul “doctor al relatiilor” vine in sprijinul pacientilor cu fixarea anumitor obiective ce trebuie urmarite in relatia lor.
Situatiile care necesita terapie
Exista numeroase motive care creeaza blocaje in relatie, unele mai grave, altele mai putin. Cel mai important este modul in care sunt gestionate de cei doi parteneri. Deseori se intampla sa existe anumite imprejurari destul de neimportante, dar care creeaza un mic grad de disconfort pentru unul dintre cei implicati si nediscutate la timp, intensitatea gravitatii lor tinde sa creasca, ajungandu-se astfel in puncte destul destul de neplacute.
- Lipsa comunicarii intr-un cuplu are un caracter destul de constant in viata actuala. Ocuparea timpului cu diverse alte activitati sau pur si simplu modul firesc al unuia dintre parteneri de a nu-si prezenta insatisfactiile legate de celalalt afecteaza in mod substantial continuitatea relatiei.
- Problemele ce apar din cauza infidelitatii aduc un aport considerabil in destramarea relatiilor. Fie ca devine o obisnuinta pentru unul dintre partener sau are loc doar o singura data, de foarte multe ori, nu se poate trece peste acest moment. Raman amprente destul de profunde pentru cel inselat, astfel ca impacarea trebuie sa fie sustinuta de un efort mai mare.
- Multe persoane se confrunta cu certuri foarte frecvente care tind sa capete un caracter de obisnuinta. Aceste conflicte nascute din perspective diferite sau legate de mici neajunsuri nu au un grad prea mare de gravitate, insa repetarea lor creeaza pentru cei doi o neplacere mult prea mare care reuseste sa destrame in totalitatea linistea unui camin fericit.
- Problemele legate de viata sexuala aduc de multe ori cuplurile in pragul despartirii. Fie din lipsa dorintei sau din existenta unor insatisfactii sexuale pentru unul dintre parteneri, ia nastere o distantare.
- Gelozia si controlul excesiv creeaza un dezechilibru in orice relatie. Orice persoana are nevoie de propriul spatiu, iar tensiunea adusa de un partener gelos poate deveni chiar periculoasa daca nu este gestionata la momentul corespunzator.
- Conflictele legate de cresterea copiilor. In multe familii, deciziile ce privesc cresterea celor mici creeaza contraziceri si neintelegeri intre parinti. Perspectivele diferite ale celor doi genereaza o presiune constanta care de multe ori devine foarte greu de tratat.
Acestea si multe altele pot tulbura evolutia fireasca a unui cuplu, ceea ce de foarte multe ori poate fi rezolvata, insa persoanele implicate nu au puterea necesara pentru a face fata. De aici, survine si ideea de a apela la un ajutor terapeutic. Participarea concreta si implicarea efectiva a partenerilor este foarte importanta pentru ca rezultatul sa fie unul productiv.