In ce etapa a dezvoltarii personalitatii adolescentului este bine de optat pentru terapia de familie

Orice parinte stie, viata de adolescent este grea, dar parca mai grea este viata adultului responsabil de adolescent. Intervin certuri, discutii din ce in ce mai aprinse, conflictele sunt la ordinea zilei, razvratirea de asemenea. Sunt multi cei care apeleaza la ajutor de specialitate si prefera ca solutie terapia de familie. Sunt doua tabere, copii/adolescenti versus parinti.

Ce trebuie subliniat de la bun inceput este ca nu sunteti singurii care trec prin aceste provocari. Psihoterapia este de mare ajutor, vazuta ca tratament si abordare profesionala pentru astfel de cazuri – si nu numai. Aceasta poate fi calea optima atat pentru disputele intre parinti si adolescenti, cat si pentru adolescentul in sine. Ii poate fi ajutor pentru tulburarile de personalitate, anxietate sau tulburari de comportament.

Cum poate ajuta psihoterapia un adolescent?

Scopul va fi acela de a ajuta adolescentul sa constientizeze singur calea pe care o urmeaza. Il va ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile de gestionare a surselor de stres, dar si a emotiilor de orice fel. In orice etapa privind dezvoltarea personalitatii adolescentului este bine sa apelati la terapia de familie.

Studiile arata ca cel putin 20% din adolescenti au o problema din randul bolilor mintale. Unele dintre cele mai comune sunt anxietatea si depresia – insa atentie, nu sunt singurele. De asemenea in randul adolescentilor creste alarmant de mult numarul celor diagnosticati cu:

  • tulburari alimentare;
  • comportament distructiv sau autodistructiv;
  • probleme cu substantele interzise.

Cum ne dam seama ca lucrurile in viata adolescentului nu sunt in directia buna?

In prima faza, certurile sau schimbarile de comportament pot fi puse in seama schimbarilor hormonale, a stresului legat de scoala etc. Situatia ar putea foarte usor sa va scape de sub control. Necesita o atentie deosebita la dificultatile legate de activitatea scolara sau in relatiile sociale. Parintii, adultii din viata adolescentului ar fi bine sa tina cont de detalii:

  • Sunt dificultati de concentrare?
  • Sunt performante scolare schimbate?
  • Sunt comportamente agresive sau in general schimbate?

In multe dintre cazurile asociate cu probleme de compartament ale adolescentilor, au fost  remarcate implicatii ale unor evenimente precum schimbarea de domiciliu, pierderea subita a unei persoane dragi, dezamagirea privind anumite rezultate asteptate sau deceptii in relatiile personale. Ori psihoterapia poate fi de ajutor pentru ca orice tip de eveniment tragic sa fie abordat intr-o  maniera practica, astfel incat sa nu ramana o trauma.

Psihoterapia poate fi cheia dezvoltarii emotionale armonioase

Fiecare caz este diferit, dar ceea ce putem estima este ca, in functie de implicatia adolescentului, ar putea fi optim ca timp de 12 saptamani sa urmeze terapie.

Monitorizarea progresului este de asemenea importanta, astfel incat este considerata parte esentiala de-a lungul perioadei de terapie. Nu in cele din urma, nu poate fi precizata frecventa sedintelor de terapie.

Inarmati-va cu multa rabdare, cu multa vointa si deschidere pentru ca solutia de tip terapie sa va fie de folos. In perioada in care a intrat in aceasta noua etapa din viata sa, de adolescent, copilul incepe sa perceapa lumea diferit, sa o descopere diferit. Ceea ce pentru el erau eroii, anume parintii, acum sunt persoane simple, cazute de pe un piedestal. Se confrunta el insusi cu dileme, agraveaza si dramatizeaza unele situatii. Va suna cunoscut un astfel de scenariu? Va asteptam la terapie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *