Multa lume cauta pe internet “psiholog vs psihoterapeut” uitand ca exista si psihiatru. Hai sa lamurim care e care!
Ca sa clarificam din start, nu exista vreo diferenta intre psiholog vs psihoterapeut, deoarece sunt doi termeni interschimbabili, psiholog fiind versiunea colocviala a psihoterapeutului. In schimb, exista mari diferente intre psiholog si psihiatru. In acest articol, vom da cateva exemple de afectiuni psihice care pot fi getionate la psiholog si cateva exemple de tulburari mentale de care se ocupa deseori un psihiatru. Inainte de a incepe, trebuie sa clarificam inca un lucru: o persoana poate vizita ambii specialisti – nu e ca si cum nu te poti duce la psiholog daca mergi la psihiatru si viceversa. Dezvoltam acest lucru in randurile ce urmeaza.
Afectiuni psihice cu care te poate ajuta un psiholog
- Anxietate
- Depresie
- Stres post-traumatic
- Unele tulburari de personalitate
- Probleme de cuplu
- Probleme de dezvoltare
Practic, orice tine de “suprafata” psihicului poate fi gestionat prin vorbire. Totusi, unele probleme necesita a fi gestionate atat medicamentos, cat si prin vorbit. Asadar, un psiholog te-ar putea trimite la un psihiatru pentru a primi un diagnostic si o reteta prin care sa obtii pastilele necesare, iar dupa, sa revii la psiholog, pentru a combina si eficientiza tratamentul.
Tulburari mentale cu care te poate ajuta un psihiatru
Majoritatea afectiunilor numite mai sus au si versiuni mai severe, iar omul care sufera de aceste probleme are nevoie nu doar de un psiholog care sa-l asculte si care sa-l indrume, ci si de medicamente, avand in vedere ca multe boli psihice afecteaza creierul la nivel chimic. Pe langa afectiunile sus numite, un psihiatru te poate ajuta si cu:
- Schizofrenie
- Tulburarea bipolara
- Cele 10 tulburari de personalitate
- Tulburari de atentie si hiperactivitate (ADD, ADHD etc.)
- Tulburarile de alimentatie
Care este, mai exact, diferenta dintre psiholog si psihiatru?
In primul rand, psihologul termina facultatea de psihologie, iar psihiatria este o ramura a medicinei, deci psihiatrii termina facultatea de medicina si farmacie. Psihologii folosesc exclusiv tehnici de terapie prin vorbire, in timp ce psihologii iti pot prescrie medicamente, dar te pot si examina mai pe indelete, pentru a-ti aplica un diagnostic medical.
Psihologii se axeaza mai degraba pe relatiile interpesonale si problemele ce rasar de zi cu zi. Practic, daca te regasesti des in ipostaza de a te plange des la prietenii tai in legatura cu probleme din dragoste ce par a fi recurente, s-ar putea sa ai nevoie nu doar de un umar pe care sa plangi, ci si de un psiholog.
Pe cealalta parte, psihologii au ca focus balansul chimic din interiorul creierului tau, care-ti poate afecta comportamentul. Desi pot, la randul lor, sa practice terapia prin vorbit, deseori, psihologii si psihiatrii fac echipa in functie de pacient si severitatea problemei cu care se confrunta acesta.
Totusi, e mult mai usor sa ajungi la psiholog fata de un psihiatru, mai ales daca esti dintr-un oras mic. Psihiatrii sunt in numar mai putin fata de psihologi, iar de aceea, programeaza-te mai intai la psiholog, ca sa obtii o trimitere la psihiatru, in cazul in care ai nevoie!