Psiholog online – Psihoterapeutul tau la un click distanta

Poate ca si tu te-ai gandit la optiunea de a consulta un psiholog online, in locul variantei clasice de a merge la un cabinet de psihologie. Odata cu aceasta idee, probabil ca ti-ai pus si multe intrebari: este la fel de eficienta, cum se procedeaza, se poate trata problema mea online, o sa coste la fel etc.

psiholog-online

Consultarea unui psiholog online a luat amploare in ultima decada, odata cu dezvoltarea tehnologiilor bazate pe internet si cu accesibilitatea acestora pentru un numar cat mai mare de utilizatori. Este folosita in mediul privat si poti folosi aceasta optiune de oriunde din lume, daca ai acces la internet. La noi, este folosita in special de romanii care locuiesc in strainatate sau de cei care locuiesc in tara, dar nu se afla in apropierea unui cabinet de psihologie. Mai exista varianta cand o persoana doreste sa consulte un psiholog anume si nu poate ajunge la cabinetul acestuia.

Aceasta metoda de a face psihoterapie este folosita de milioane de persoane peste tot in lume si au fost facute numeroase studii care arata ca este la fel de eficienta ca psihoterapia fata in fata. Psihoterapia cognitiv-comportamentala, in care sunt atestat si pe care o practic, este cea mai documentata stiintific si este considerata cea mai potrivita pentru a fi folosita online. In multe cazuri, intalnirea cu un psiholog online are unele avantaje fata de cea clasica. Spre exemplu, sunt persoane care resimt o anxietate puternica la gandul de a merge intr-un cabinet, anxietate care ii blocheaza si, astfel, nu pot folosi psihoterapia. Pentru aceste persoane, psihoterapia online este o metoda potrivita.

Online se pot trata, ca si in varianta la cabinet, majoritatea problemelor psihologice: anxietate, depresie, timiditate, stres, tulburari de somn, tulburari de personalitate etc. Sedintele au aceeasi durata si, in general, se folosesc aceleasi metode ca in varianta clasica.

La fel, si pretul este acelasi si se poate plati prin transfer bancar. Eu, personal, folosesc sedintele video, care se pot tine pe skype, whatsapp, messenger etc. Evit sa folosesc varianta telefonica sau prin e-mail, deoarece consider ca implicarea emotionala este mai profunda cand ne putem vedea.

Este bine sa ai in vedere cateva lucruri, inainte sa apelezi la un psiholog online. In primul rand, sa te asiguri ca ai o conexiune buna la internet, care poate sa sustina sesiunile video. La fel, si aparatul cu care te conetezi, smartphone, tableta, laptop, desktop, trebuie sa fie capabil sa ruleze aceste sesiuni video. Din experienta, pot sa spun ca transmisia cea mai buna se face cu smartphone-urile de ultima generatie. Este bine sa faci cateva teste, inainte sa incepi psihoterapia online.

Sa fii sigur ca ai contactat persoana potrivita, psihologul, psihoterapeutul. Sunt multi altii care ofera tratamente online. Pot fi terapeuti (nu psihoterapeuti), coaches, hipnotisti sau diferiti vindecatori. Daca vrei sa consulti un psiholog online, asigura-te ca este psiholog, psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor.

Nu in ultimul rand, e bine sa ai asteptari realiste de la folosirea psihoterapiei online. Ca si in varianta fata in fata, tratamentul online poate avea o durata si rezultate diferite de la caz la caz. Poti citi mai multe despre metodele pe care le folosesc si despre durata procesului psihoterapeutic in sectiunea Metode Psihoterapeutice.

 

Daniel Ivan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *