Lumea psihologiei e vasta si la fel este si mintea noastra. Nu multi dintre noi pot sa aiba grija de sanatatea lor mintala de unii singuri. Daca te simti anxios si depresiv de ceva vreme, se poate sa fi vorbit cu doctorul de familie despre asta. Acesta se poate sa te fi directionat catre un psiholog, pentru o evaluare amanuntita si de specialitate. Un profesionist cu pregatire poate lucra cu tine pentru a scapa de gandurile sumbre care contribuie la starea ta negativa de spirit. Insa, si aici poate interveni ceva: credintele gresite despre aceasta profesie. De aceea, este corect sa afli care sunt miturile despre psihoterapie. Ce este adevarat si ce nu?
Afla citind totul mai departe!
Mituri despre psihoterapie: ce este adevarat si ce nu? Vezi aici!
Mitul #1 – Doar cei cu probleme mintale pot apela la terapie
Adevarul este ca oamenii merg la terapie din variate motive. Stresul de la locul de munca, problemele in cuplu, moartea cuiva drag, schimbari majore in stilul de viata – toate aceste lucruri pot face pe cineva preocupat de binele personal sa caute ajutor la un psiholog.
Unul dintre beneficiile terapiei este ca poti deveni o persoana care gestioneaza si solutioneaza mai bine problemele.
Mitul #2 – A vorbi cu prietenii si familia este la fel de eficient cu a merge la psihoterapie
Psihologii, spre deosebire de familie si de amici, au pregatire in domeniu, ani de educatie si de traininguri, dar si experienta necesara pentru a identifica tipare nesanatoase si comportamente care pot face rau.
Adevarul este ca poti fi in totalitate sincer cu psihoterapeutul fara sa te ingrijorezi ca il vei soca. Sprijinul din partea celor dragi este nepretuit atunci cand ti-e greu, dar daca esti prins intr-o situatie fara iesire de multa vreme, mai bine apelezi la un profesionist in domeniu.
Mitul #3 – Iti poti reveni singur daca te straduiesti suficient si ai o atitudine pozitiva
Daca e vorba si de o componenta biologica la problema ta, mai ales cu depresia si anxietatea, a depasi situatia de unul singur nu doar ca poate fi dificil. Poate fi cu adevarat imposibil. Admitand ca ai nevoie de ajutor si a cere acel ajutor specializat este un semn de putere si primul pas pentru a te face bine.
Mitul #4 – Psihologul doar te asculta si nu zice nimic, asadar de ce sa dai bani degeaba cuiva?
Vrei sa afli mituri despre psihoterapie: ce este adevarat si ce nu? Intr-adevar, psihoterapia incepe cu multe intrebari si multa ascultare din partea terapeutului. Insa e nevoie de asta pentru ca specialistul sa invete despre tine, sa-ti afle istoricul si sa vada cum sa abordeze situatia. Cu tot inceputul mai lent, procesul devine, treptat, foarte interactiv astfel incat tu si terapeutul veti incepe sa lucrati impreuna, cot la cot, pentru a rezolva problema.
Mitul #5 – Psihologul va da vina pe parinti si pe copilarie pentru toate problemele pe care le ai
Explorarea experientelor din trecut este ceva obisnuit in terapie. Deseori, trecutul este relevant pentru a intelege si rezolva chestiunile din prezent. De asemenea, ajuta pe specialist sa inteleaga cum faci tu fata mai bine la anumite lucruri si despre tiparele tale comportamentale.
Cateodata, psihologul se va axa doar pe prezent si pe criza care are loc, pe toata desfasurarea sedintelor de consiliere si tratament. Ai avut si tu asemenea intrebari legate de psihoterapie? Crezi ca le-ai deslusit aici? Daca nu, contacteaza-ma si hai sa aflam ce anume te nelinisteste!