In ziua de azi, terapia nu mai este un tabu de care trebuie sa ne ferim. Multe persoane isi dau seama ca se confrunta cu probleme la nivel psihologic care pot fi rezolvate prin diferite tehnici de terapie. Fie ca este vorba de anxietate, depresie sau orice altceva, terapia este o unealta prin care tu te poti ajuta pe tine insuti.
Asadar, in acest articol vom aprofunda cateva informatii despre tehnici cognitiv comportamentale, cine ar beneficia de o astfel de terapie si desigur, ce este.
Ce este terapia cognitiv-comportamentala?
Probabil te intrebi, in primul rand, daca este potrivita pentru tine. Afla, atunci, ca este una dintre cele mai eficiente metode prin care poti trata tulburarile psihice cu care te-ai putea confrunta in prezent. Totusi, nu este exclus ca atunci cand apelezi la un terapeut, el sa iti puna intrebari despre trecutul tau, pentru a putea gestiona problemele tale actuale prin prisma tulburarilor din trecut sau traumele pe care le-ai fi suferit.
Cat timp va dura aceasta terapie? Te vei putea astepta la rezultate chiar si dupa cateva saptamani, insa pregateste-te sa parcurgi acest drum chiar si pentru cateva luni.
Ce tehnici cognitiv-comportamentale exista? Ce inseamna?
Fac referire in principal la legatura dintre tiparele noastre de gandire cu emotiile, care afecteaza mai apoi comportamentul, care poate fi astfel disfunctional. Asta inseamna ca ce gandim afecteaza cum reactionam si ce spunem la un nivel de baza, mai ales cand vine vorba de reactii negative. Terapia cognitiv-comportamentala si tehnicile folosite au ca scop imbunatatirea acestei relatii psihice, ajutand astfel ca gandurile sa fie redresate inspre cele pozitive.
Acestea sunt cateva tehnici comune pe care terapeutul ar putea sa le foloseasca:
- Restructurarea cognitiva
In acest caz, tehnica aceasta se poate folosi atunci cand vine vorba de tipare negative de gandire, facand referinta in special la persoanele care presupun intotdeauna ca tot ce e mai rau se va intampla, sau pun prea multa importanta pe detaliile minore. Aceste persoane tind sa analizeze constant fiecare interactiune, care duce la overthinking.
De exemplu, aceasta tehnica poate transforma un gand precum “sunt degeaba pentru ca nu mi-am facut treaba bine” in “poate ca nu m-am descurcat tare bine, dar asta nu inseamna ca sunt degeaba, deoarece am contribuit cat de bine am putut”.
- Descoperirea ghidata
Prin aceasta tehnica, tu vei trebui sa raspunzi unor intrebari care pot fi incomode, tocmai pentru a te descoperi pe tine insuti. Astfel, vei dobandi noi perspective iar asa vei putea gasi alternative la problemele tale.
- Terapia expunerii (tine in special de infruntarea fobiilor)
- Jurnalistica si inregistrarea gandurilor
Aceasta metoda este probabil una dintre cele mai vechi. Atunci cand scriem pe hartie gandurile, avem timp sa le procesam si sa le autoevaluam. De asemenea, terapeutul va avea nevoie de acces la aceste informatii pentru a te putea ajuta.
Asadar, acestea sunt doar cateva exemple de tehnici cognitiv-comportamentale. Totusi, cine ar beneficia de astfel de terapie?
Este vorba de persoanele anxioase, stresate, care se confrunta cu traume si tulburari de tot felul, cu diferite disfunctii sociale, sexuale sau dificultati scolare si profesionale si nu numai. Asadar, terapia cognitiv-comportamentala poate fi raspunsul pentru tine!