Sedinta de psihoterapie si cand incepe aceasta de fapt

Desi cei care apeleaza la ajutorul psihoterapeutului sunt putin nerabdatori sau nu sa afle despre cum se vor desfasura sedintele, acestia nu stiu ca in fapt procesul de psihoterapie incepe cu mult timp inainte. Ce ar trebui sa insemne asta? Este adevarat ca ceea ce se intampla in cadrul sedintelor este de mai mult efect si  realizeaza o constientizare mai profunda a anumitor stari. Cu toate acestea, procesul incepe inca din primii ani din viata. La inceput familia este cea care ne ajuta sa ne dezvoltam moral si fizic, ulterior scoala ne educa. Toate etapele vietii sunt pasi de formare, de terapie pentru minte, dar si de dezvoltare personala.

Din experienta pe care o avem cu cei care ne trec pragul, stim ca sedinta de psihoterapie incepe in fapt inainte cu aproximativ o jumatate de ora de a incepe propriu – zis. Acest lucru este valabil atat pentru persoana in cauza, care apeleaza la serviciile de psihoterapie, cat si pentru terapeut, pentru ca si acesta la randul sau trebuie sa se pregateasca.

sedinta psihoterapie

Desprinderea de  lucrurile de zi cu zi irelevante in fond, tragerea suflului si pregatirea pentru sedinta ce urmeaza, in ideea de a o face cat mai productiva, toate acestea necesita timp din ambele parti.

Cateva notite despre procesul de psihoterapie

Fiecare dintre participantii la sedinta de psihoterapie are de facut o scurta revizie inainte. De fapt asta se intampla de obicei fara a programa. Specialistul trebuie sa isi revizuiasca notitele pentru a sti exact numele, situatiile care au ramas restante si diverse detalii semnificative. De asemenea, acesta trebuie sa isi reaminteasca de temele ce au fost discutate in sedintele anterioare. Cel putin mental trebuie realizat un plan de desfasurare a sedintelor, desi de preferat este ca acestea sa fie stabilite in detaliu.

Terapeutul trebuie sa fie pregatit pentru orice situatie. Beneficiarul acestor sedinte nu va avea intotdeauna deschiderea necesara pentru astfel de discutii, insa toate sunt spre folosul sau, astfel ca specialistul ar trebui sa fie pregatit mereu sa abordeze problemele astfel incat sa il atraga pe respectivul in conversatie.

Este o sedinta reusita sedinta care in final aduce imbunatatiri in situatia partenerului de terapie, ca sa il numim asa. Desigur, cazurile pot fi si vor fi mereu diferite de la o persoana la alta. Sunt cei care continua sedinta anterioara ca si cum nu ar fi existat intreruperi de zile sau saptamani si cei care au nevoie de ajutorul specialistului pentru a reintra in anumite discutii.

Curgerea aparent atemporala a discutiei ar putea fi vazuta ca un indiciu, care sa denote excelenta calitatii pe care o cunoaste terapica. Desigur, in aceste cazuri mereu vor conta implicatia, dedicatia si efortul terapeutului.

Cand urmeaza sedinta psihoterapeutica, pregatirea de ambele parti va fi nu doar de ordin mental, ci mai ales emotional. Acest din urma aspect conteaza intr-o foarte mare masura pentru ca numai prin gestionarea corespunzatoare a emotiilor etapele pe care le presupune sedinta vor putea fi de efect.

Un sfat pentru cei care urmeaza sa participe la sedinte de aceasta natura este ca inainte de toate sa incerce sa isi clarifice atitudinea. Acest aspect trebuie realizat intotdeauna, dupa obiectivele, dar si tipologia persoanei de langa.

In cadrul sedintei de psihoterapie, este preferata o atitudine directa din partea beneficiarului, respectiv deschiderea fata de celalalt, pentru ca rezultatele sa apara mai curand. Daca te afli in dilema si nu stii in ce masura te vor ajuta astfel de sedinte pe plan personal, profesional, familial, social, programeaza o sedinta in cadrul cabinetului danielivan.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *